Gezondheid

Laat je vaccineren als je op reis gaat

Ga je op reis? Dan is een van de belangrijkste voorbereidingen het nemen van een vaccinatie. Hieronder lees je waarom!

Verplicht of niet

Voordat je op reis gaat doe je er verstandig aan om te controleren welke vaccinaties nodig zijn om te nemen. Niet voor elk land geldt dat je dezelfde vaccinaties nodig hebt. Het zou zonde zijn als je een DTP vaccinatie neemt die uiteindelijk veel meer van toepassing is op een ander land. Ook zijn vaccinaties niet in elk land even verplicht, in deze meeste zelfs vooral heel erg aangeraden. Toch is het verstandig om dit advies op te volgen, het is namelijk lastig om een vaccinatie verplicht te maken en een sterk aangeraden advies is er niet voor niets.

Immuunsysteem

Wanneer je op reis ziek wordt omdat je niet bent gevaccineerd, is de kans groot dat je in de problemen komt. Je immuunsysteem is niet opgewassen tegen een virus en daar kan je ontzettend ziek van worden, het kan zelfs een dodelijke afloop hebben. Omdat je lichaam niet weet hoe het dit virus moet weren, gaat je immuunsysteem keihard aan het werk. Hiervan word je al ziek, maar daarnaast heb je ook nog het virus dat schade aanricht. Dit in combinatie met elkaar kan fatale gevolgen hebben, vooral omdat de kans ook groot is dat het virus wint. Met een vaccinatie heb je je afweer eigenlijk al paraat. Dat betekent dat je nog steeds ziek kan worden, maar dat je lichaam meteen weet wat het moet doen wanneer het besmet raakt. Je lichaam is bij voorbaat klaar om het gevecht aan te gaan, en hier heb je heel veel baat bij. Dat je besmet wordt met een virus en er vervolgens niet heel veel van merkt, is precies te bedoeling.

Omstandigheden

Daarbij komt ook dat het in Nederland heel normaal is om meteen behandeld te worden wanneer je heel ziek bent. Bovendien is hier alles heel goed geregeld wat betreft medicatie. In een hoop landen is dit niet het geval en zeker niet in de landen waar een vaccinatie heel erg aangeraden wordt. Dat gebeurt namelijk niet voor niets. In landen waar armoede een belangrijk thema is, zie je dat mensen vooral komen te overlijden omdat er slechte medische omstandigheden zijn. Dat betekent dat er heel weinig hulpmiddelen zijn zoals medicatie en dokters. Zo kan het zijn dat je niet eens echt heel erg ziek bent, maar dat wel wordt omdat je niet op tijd geholpen kan worden.

Laat een antwoord achter